Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 4 juni 2018

D66 treedt toe tot de coalitie in Lelystad

D66 was blij verrast toen we als gewenste coalitiepartner in het rapport van de informateur genoemd werden. En dat na de voor ons toch wel teleurstellende verkiezingsuitslag. Dat hebben we volgens meerdere partijen te danken aan onze positief kritische en constructieve houding van de afgelopen jaren. Het doet ons goed om te constateren dat we gezien werden als mogelijke en gewenste coalitiepartner.

Vervolgens brak na de campagne dus nog een drukke periode aan van onderhandelingen. Een voor de fractie nieuwe ervaring. De fractie inventariseerde vooraf wat voor ons de belangrijkste punten uit het D66 verkiezingsprogramma zijn en wat dus eventuele breekpunten konden vormen. Vervolgens namen Sanne en Joop namens de fractie plaats aan de onderhandelingstafel. Regelmatig werd overlegd met de rest van de fractie, Diane, Danny en Rijk, omdat ieder zijn eigen expertise mee brengt. Teamwork dus.

De coalitiepartners spraken verschillende maatschappelijke organisaties, zodat ook hun feedback mee genomen kon worden. Het vormen van het akkoord was een langdurig en intensief proces, want met zes partijen zijn er behalve veel overeenkomsten, ook veel verschillen. Uiteindelijk zijn we er uitgekomen: ‘Lelystad, een sprong voorwaarts’ heet het nieuwe akkoord.

De fractie is trots op dit resultaat en op het feit dat veel punten uit ons verkiezingsprogramma zijn overgenomen. Wij gingen de campagne in met: Goed onderwijs, goede zorg en een goed klimaat. Op al deze punten (en vele andere) is het typische D66-geluid terug te zien in het akkoord.

Het akkoord is nu aan de gemeenteraad aangeboden om er een raadsprogramma van te maken. Want ondanks de vele zaken die er in staan, staan er ook een hele hoop zaken niet in. Samen met de coalitiepartners, VVD, SP, IPL, PVDA en CU zien we uit naar een constructieve samenwerking met de niet-coalitiepartijen, in het belang van Lelystad. Want Lelystad maken we samen.

Op de AAV van 8 juni licht de fractie graag het bereikte akkoord toe en uiteraard zijn we er om eventuele vragen te beantwoorden. Wij hebben er zin!
#D66krijgthetvoorelkaar

Fractie D66 Lelystad